Laboratorul de cafea

Din aceeași pungă de cafea, poți obține o grămadă de gusturi și arome, în funcție de cum ții și cum prepari cafeaua. Hai să îți spunem ce trebuie să faci ca să te bucuri de gustul optim!

Dacă ești obișnuit cu cafeaua din supermarket, știi că aceasta are un termen de valabilitate înscris pe pungă de chiar și doi ani. Ceea ce nu se spune pe pungă este că o cafea boabe începe să-și piardă din calitățile optime după 30 de zile, iar după șase-nouă luni multe din aceste calități sunt complet pierdute.

La cafeaua măcinată, perioada în care calitățile sunt păstrate este încă și mai scurtă. Ideal este ca o cafea să fie preparată imediat după măcinare. Așa cum facem noi la Casa Dobro, în cafenea.
Din aceste motive, Cafeaua Dobro este expediată clienților în cel mai scurt timp după prăjire și niciodată nu ținem cafeaua prăjită pe raft cu secolele.

Noi îți recomandăm să cumperi cafea boabe și să o macini chiar înainte de preparare. Dacă nu ai posibilitatea aceasta acasă sau la birou, ne spui și o măcinăm noi pentru tipul de espressor, filtru sau alt dispozitiv de preparare pe care îl folosești. Îți punem la dispoziție și varianta de abonament de cafea, prin care să beneficiezi, lunar, de cafea proaspăt prăjită, la un preț promoțional.

Păstrează cafeaua fie în punga resigilabilă în care ai cumpărat-o, fie într-un recipient închis ermetic. Trebuie să o păstrezi neapărat uscată. Expunerea ei la oxigen și la umiditate îi va schimba dramatic gustul – și, crede-ne, nu în ceva mai bun. Se pierde aroma specifică și se dobândește un gust plat, lemnos. Asigură-te că ții mereu cafeaua la întuneric, pentru că lumina (cu precădere cea de la soare) o face să capete un gust de învechit.

Nu recomandăm să ții cafeaua în frigider! Nu ajută cu nimic la conservare mai îndelungată și, în plus, poate lua arome puternice de la alimentele din frigider, dacă recipientul în care o ții nu e perfect ermetic. Dacă trebuie să păstrezi cafeaua mai mult timp, pune-o în ceva ermetic în congelator. Înainte de-a o folosi, dezgheață bine doar cantitatea pe care urmează să o folosești atunci.

De multe ori, atunci când îți bei cafeaua ești cu alți oameni, cu care vorbești, și nu dai atenție prea mare gustului cafelei. Dacă, însă, te concentrezi, o să poți simți mai bine diferențele și aroma cafelei.

Le simți atât ca gust, cât și ca miros. Prima parte este percepută în gură, pe limbă. Aici se simt aciditatea, dulceața, amăreală, ușorul gust de sărat și savoarea. Aciditatea e bună într-o oarecare măsură, pentru că îi dă prospețimea și suculența. Dacă este prea mare aciditatea, însă, cafeaua se simte acră. Notele sunt evidențiate la cafeaua puțin mai densă, adică mai acidă.

La fel ca vinul și berea, cafeaua are note de degustare, nu arome artificiale. Ceea ce vezi pe pachetele noastre de cafea – ciocolată, fructe de pădure, caramel, fructe confiate etc. – sunt note de degustare. Acestea sunt date de soiul cafelei, de zona în care a crescut, de cum a fost procesată etc. Cafeaua Arabica are o mulțime de compuși chimici activați prin procesul de prăjire. Atunci când simți note de citrice în cafea, simți, de fapt, compuși similari sau identici cu cei din citrice. Și, desigur, experții care fac degustarea identifică notele din cafea și le transmit mai departe.

Dulceața naturală a cafelei este unul din indicatorii de calitate. O cafea de calitate, prăjită doar atât cât trebuie și consumată cât e proaspătă, e deja dulce. Natura o face dulceagă și prăjitul îi desăvârșește acest gust. Apoi, laptele sau crema de lapte aduc fix dulceața suplimentară de care mai e nevoie, dacă mai e nevoie. Dacă, însă, obișnuința sau preferințele tale trag înspre adăugarea de zahăr, frișcă sau siropuri, fă asta cu încredere.

Până la urmă, gusturile nu se discută. Fiecare ar trebui să consume cafeaua așa cum îl face fericit. 🙂

Casa Dobro

Baia Mare
Andrei Mureșanu nr. 25

Orar cafenea

Luni-Vineri: 07:30 - 17:30
Sâmbătă-Duminică: 08:00 - 15:00

Email

contact@cafeadobro.ro

Telefon

+40 759 166 513

Cafea proaspăt prajită

Bucură-te de gustul unei cafele de specialitate, la birou sau în confortul casei tale!