Drumul cafelei

Hai să povestim puțin despre diferențele dintre Cafeaua Dobro și cafeaua din supermarket și despre ce drum a străbătut Cafeaua Dobro până a ajuns în ceașca din fața ta!

Așa cum e simplu de imaginat, atunci când ai de aprovizionat sute sau mii de supermarketuri, e nevoie de cantități uriașe de cafea. Asta înseamnă că nu mai puteam vorbi de o cultură pe suprafețe restrânse, de ferme sau de cooperative mici. În cazul supermarketurilor, producția este industrială, pe suprafețe uriașe, și făcută cât mai mult mecanizat. Principala preocupare acolo este productivitatea și eficiența.

Asta înseamnă și că, făcând recoltarea și prelucrarea cafelei mecanizat, se vor culege la grămadă fructele de cafea (numite cireșe): și cele necoapte încă, și cele coapte bine, și cele prea coapte. Separarea, dacă se face, se face tot la grămadă și industrial, astfel că rămân multe amestecate. Chiar și soiurile alese sunt unele cât mai productive și ușor de cultivat. Din acest motiv, multe din cafelele din supermarket sunt fie Robusta (mai rezistentă, ba chiar crescând spontan, în condiții diverse de climă și sol, dar și mai puțin gustoasă și aromată), fie un amestec de Robusta și Arabica (care are nevoie de anume condiții de sol, altitudine, climă etc., este mai sensibilă, dar și mult mai savuroasă).

În cazul cafelei Dobro, care provine de la ferme mici, de familie, sau aparținând unor mici cooperative ale producătorilor, suprafețele cultivate sunt mult mai reduse. De cele mai multe ori, recoltarea se face manual, în așa fel încât să fie culese doar cireșele bine coapte în acel moment. După recoltare, se trece la faza de selectare manuală a acestor cireșe. Astfel, dacă s-a întâmplat cumva să scape unele verzi sau prea coapte, care ar da gust amar sau acru cafelei finale, acestea sunt îndepărtate.

Depozitarea și transportul sunt și ele diferite. Cafeaua din supermarket este prelucrată, depozitate și transportată tot industrial. Transportul peste ocean este făcut în containere imense sau chiar în calele vapoarelor, asemeni cerealelor. Doar că, în acest fel, cafeaua este afectată de umiditate.

Cafeaua Dobro este transportată în saci de 30 până la 60 kg, protejată de umiditatea marină și soare. În acest fel, toate calitățile îi sunt păstrate.

Prăjirea cafelei din supermarket se face tot industrial, în cantități mari. De multe ori, cafeaua este prăjită până ce capătă o culoare foarte închisă. Pe unele pungi de cafea din magazine vei vedea o așa-numită tărie a cafelei sau grad de prăjire. Tăria respectivă este doar culoarea mai închisă de prăjire, pentru că nu există, între calitățile cafelelor, o tărie a cafelei. Există gust, aromă, dulceață a cafelei, aciditate și amăreală. Iar o prăjire până la o culoare mai închisă a boabelor de cafea va determina un gust mai amar al băuturii din ceașcă.

Cafeaua Dobro este prăjită în condiții controlate. Îi măsurăm umiditatea cu un umidometru, și în funcție de aceasta reglăm parametrii de timp și temperatură și ciclurile de prăjire. Aparatul de ultimă generație pe care îl avem pentru prăjit ne permite să controlăm acești parametri continuu. Răcirea se face imediat și rapid, pentru a se opri cât mai repede transformările din timpul prăjirii și a se păstra calitățile optime ale babelor prăjite.

O bună parte din Cafeaua Dobro provine din circuitul de Comerț Echitabil (Fair Trade), ceea ce implică faptul că fermierii primesc prețul corect, iar munca și drepturile le sunt respectate.

Acum, că ai aflat drumul parcurs de cafea până să ajungă în ceașca din fața ta, sperăm că te bucuri de ea și mai mult ca înainte!

Casa Dobro

Baia Mare
Andrei Mureșanu nr. 25

Orar cafenea

Luni-Vineri: 07:30 - 17:30
Sâmbătă-Duminică: 08:00 - 15:00

Email

contact@cafeadobro.ro

Telefon

+40 759 166 513

Cafea proaspăt prajită

Bucură-te de gustul unei cafele de specialitate, la birou sau în confortul casei tale!